Psiholog Veronica Cetverousov, despre adictii / dependente

“Este bine ca rudele sa nu judece si sa nu aduca acuze, intrucat in persoana dependenta se duce o lupta”

  1. In cate feluri se pot clasifica dependentele si care sunt?

Dependenta este o stare de perturbare grava, atat de natura comportamentala, cat si o tulburare a unor activitati mentale, ducand pana la degradare psihica, fizica, morala si sociala a pacientului. Dependenta este o stare de supunere, de subordonare si de deviere de la ceea ce putem numi normalitate.

Pacientul dependent este impulsionat spre un consum al unei substante, fie periodic, fie constant, in urma careia acesta obtine o “placere” sau o evadare dintr-o anumita stare de disconfort.

Dependenta poate fi de natura fizica, cat si de natura psihica:

Dependenta fizica se refera la aparitia unor simptome specifice in momentul in care organismul simte lipsa substantelor sau a comportamenului adictiv.

Dependenta psihica se refera la dorinta acuta de a consuma substante sau de a repeta comportamente pentru a procura acea stare de “bine”, tradusa prin euforie, senzatie de putere, energie performanta sau relaxare sau pentru a inlatura disconfortul psihic (neliniste, tulburari de somn etc.)

Cele mai cunoscute tipuri de dependenta sunt:

Dependenta de substante: Alcool, Tutun, Droguri, Medicamente prescrise, Halucinogene

Dependenta de comportament: Sex, Pornografie, Excitatie, Jocuri video, Lucru, Durere, Spiritualitate, Cumparaturi, Alimente.

  1. Care sunt factorii de risc care pot contribui la dezvoltarea unei dependente?

Pot contribui la dezvoltarea dependentei o serie de factori de risc fizici, mentali, emotionali, iar printre acestia se numara:

– Predispozitia genetica – Cercetatorii au ajuns la concluzia ca genele au o contributie masiva in dezvoltarea unui comportament de adictie.

– Factorii fiziologici – Specialistii spun ca nivelul enzimelor hepatice ce metabolizeaza substantele pot creste riscul de dezvoltare a dependentei de alcool.

– Sexul – Statisticile au demonstrat ca barbatii au o predispozitie mai mare pentru consumul de substante in comparatie cu femeile;

– Personalitate , impulsivitatea si nevoia de adrenalina sunt caracteristici importante ce pot creste riscul de dependenta, la fel cum si impulsivitatea, de asemenea, poate creste riscul de decadere.

– Traumele si abuzul fie de natura fizica, fie de natura emotionala constituie factori de risc in dezvoltarea unui comportament de dependenta.

– Stresul si anxietatea.

– Durerea cronica.

– Reactia celor din jur.

 

  1. Ce se afla in spatele unei dependente?

Am lucrat de-a lungul timpului cu adolescenti si tineri care aveau astfel de probleme legate de o dependenta sau mai multe in acelasi timp. O parte dintre aceste persoane si-au pierdut soti, prieteni sau case/masini datorita lipsei de control asupra alcoolului, drogurilor sau jocurilor de noroc si nu se simteau deloc in largul lor si nici nu manifestau fericire in jur.

Oricare ar fi dependenta manifestata, aceasta este o problema destul de grava si greu de vindecat in totalitate.

In dependenta, persoana devine prizoniera unui circuit “generator” de momente de stari de bine. Functionarea creierului si a corpului este tulburata rezultand consecinte in domeniul familial, profesional si social.

Persoanele dependente au sentimente de egoism, nepasare, iar persoanele apropiate traiesc o adevarata drama, de care trebuie sa tinem cont, noi ca si terapeuti.

Adictii – simptome

Experientele, modul in care gandim, simtim si reactionam, plus relatiile cu ceilalti pot crea un mediu propice pentru aparitia si dezvoltarea unei adictii.

In spatele unei persoane dependente se poate ascunde o trauma, un abuz fizic sau emotional, poate fi un gol sufletesc, o durere, tristete, singuratate sau devalorizare ca persoana. Adictia este ceea ce completeaza golul din suflet sau ajuta persoana sa uite de problema care activeaza adictia.

Apar experientele sau obiceiurile de dependenta de jocuri de noroc, de sex, de munca, de mancare, de calculator, de telefonul mobil, de o alta persona si apar ca niste activitati placute, care fac persoana dependenta sa se simta invincibila, in largul ei, sa uite orice problema pentru o perioada scurta de timp.

In timpul acesta de placere, de fericire, apare anestezia si simptomele (de durere, singuratate, gol sufletesc), dispar ca prin minune. Prin aceste activitati de placere se produce evadarea sau uitarea problemelor dependentului. Aceste obiceiuri tind sa se repete la scurt timp, rezultand comportamentul adictiv.

Placerea, starea de bine generata de substanta (drog) sau actiunea comportamentala (obiceiul) scade in intensitate, astfel doza trebuind marita, dublata, pentru a mari efectul, rezultand astfel fenomenul de toleranta.

Persoana dependenta simte nevoia sa creasca doza si sa repete comportamentul din ce in ce mai mult pentru a obtine mai mult efectul starii de bine. Se pot instala cu aceasta ocazie diferite simptome cum ar fi: rau fizic, crampe musculare, puls crescut, sensibilitate la lumina, greturi.

La reluarea administrarii drogului, simptomele negative dispar si se reinstaleaza o stare de normalitate aparenta.

Orice persoana care consuma droguri nu este multumita de placerea pe care o ofera drogul respectiv, ci de anxietatea care o provoaca lipsa acestuia, fenomenul rezultat se numeste abstinenta.

Incep sa apara sentimente de vina, pentru pierderea controlului care devine din ce in ce mai mare, iar raul provocat celor dragi, la fel. Toate acestea nu duc decat la nevoia si mai mare de consum, de evadare in consumul de substanta sau in cea de comportament.

 

  1. Persoanele apropiate, rudele (apartinatorii) celui/celei care desfasoara o dependenta au nevoie, la randul lor, de sprijin terapeutic?

Cei din jur observa ce se intampla cu persoana dependenta, respectiv comportamentul adictiv si reactioneaza de cele mai multe ori negativ, fara a fi constienti de acest lucru.

Incearca sa il ajute pe dependent “sa isi reia viata in piept”, criticandu-l pentru actiunile sale, invinovatindu-l sau aplicandu-I pedepse.

Persoanele dragi incep sa sufere si il resping pe dependent, facandu-I si mai mult rau.

Pacientul sufera si mai mult si creste sentimentul de gol sufletesc.

De aceea, este bine ca rudele, persoanele apropiate sa nu judece si sa nu aduca acuze, intrucat in acea persoana este dusa o lupta si este bine ca ele sa ii fie aliati in aceasta lupta. Persoanele apropiate ofera caldura, sprijin si ajutor alaturi de terapeut, pentru ca este foarte importanta terapia pentru o persoana dependenta.

 

  1. Care sunt metodele prin care o dependenta poate fi vindecata?

Problemele de dependenta au intotdeauna nevoie de interventia unui specialist atat pentru dependent, cat si pentru schimbarea modului de gandire al celor din jurul acestuia.

Este important sa fim empatici, deschisi si intelegatori pentru rezultate optime in acest tip de terapie.

Terapia Cognitiv-Comportamentala poate trata dependenta, dar poate sa si previna recaderea persoanei dependente. Acest tip de terapie modifica tiparele de gandire gresite ale pacientului, schimband perceptia sa asupra tipului de dependenta manifestat.

 

 

Psiholog,

Veronica Cetverousov

Add Comment