Cum putem gestiona anxietatea provocată de COVID-19? | MindExperience

În perioada următoare, organismul poate fi într-un sistem de avarie. Acest lucru înseamnă că echilibrul nostru emoțional va fi perturbat de diferite stări de frică, panică, care pot duce la o perturbare a somnului sau la diferite somatizari ale acestei frici/anxietăți. Putem simți în corp: senzații amestecate și chiar dureroase, modificări ale apetitului, într-un sens sau în altul.

La nivel fiziologic poți simți că inima bate mai repede, poate ai senzația de sufocare, de nod în gât, poate o ușoară amețeală. Starea de panică este firească în astfel de cazuri. În ceea ce privește anxietatea, maniera prin care o putem controla este să îi permitem să se manifeste și să o lăsăm să treacă.

Este de preferat să găsim resurse proprii și să ne focusam pe ele, pentru a le folosi în avantajul nostru, astfel încât să depășim momentele de frică. Resursele pot fi toate acele lucruri, gânduri, activități pe care le-am mai folosit și au dat rezultate, care ne-au adus o stare de bine sau ne-au ajutat să trecem peste momente mai tensionate din viața noastră.

Fiind o perioadă de regăsire, de conectare, atât cu noi, cât și cu întreaga familie, sunt multe activități comune pe care le putem face, astfel încât să ne schimbe starea negativă într-o stare pozitivă și, totodată, să schimbăm focusul pe altceva.

De exemplu, mima poate fi una dintre ele, fiind un joc în care se râde mult, jocul Monopoly, tablele, șahul, dansul, gătitul în familie, încercarea unor noi rețete, pictura, desenul, rebusul, cititul, o reorganizare a lucrurilor pe care le amânăm, o nouă așezare a mobilei din casă, exerciții fizice executate în casă, care pot aduce multe beneficii sănătății, un jurnal în care ne putem nota diverse trăiri și stări. Putem profita de aceste zile pentru a ne descoperi pe noi, cât și pe cei apropiați.

Este propice să îi dăm minții o altă ocupație (constructivă, nu distructivă), întrucât, după cum bine știm, creierul nu face diferența între real și ireal. În astfel de situații tensionate, avem tendința de a avea o gândire distorsionată, spre catastrofizare, ceea ce este ”normal” în “anormalitate”, adică într-un sistem emoțional care a intrat în avarie.

Avem nevoie de o igienă din toate punctele de vedere, o igienă atât fizică, cât și psihică, pentru a trece cu bine peste această perioadă instabilă în care ne aflăm.

Așa cum spuneam, ar fi bine să ne uităm la lucrurile benefice din viața noastră și vom descoperi că astăzi avem unelte mult mai performante de comunicare cu ceilalți, trăim într-o perioadă în care tehnologia modernă ne poate fi de ajutor, dar ne și poate încurca, depinde de noi cum alegem să o folosim.

Add Comment