Apeleaza la un psihoterapeut în perioada doliului | MindExperience

Doliul este starea generală pe care o experimentezi in urma pierderii unei persoane dragi din viața ta prin divorț sau deces. El se cuibărește in sufletul tău și îl simți ca o greutate in zona din spatele sternului, ca o anxietate permanentă, ca o durere sau suferință interioară continuă. Nu se aseamănă cu nicio emoție experimentată până atunci în viața ta. Este aparte prin toate manifestările pe care le poate avea.

Teoretic, în doliu parcurgi câteva etape standard constatate statistic in practica terapeutică: negarea, furia,vinovăția, negocierea, depresia si acceptarea. Atât din practica terapeutică, cât și din experiența personală pot confirma că aceste etape nu au un parcurs strict ca la carte și în ordinea amintită. Poți să simți oricând una din aceste stări, poți simți mai multe in același timp sau poți rămâne blocat o lungă perioadă de timp intr-una din aceste etape. Dar in oricare dintre etape te-ai afla, suferința sufletească devine noul locuitor al sufletului tău si te va însoți pe o lunga perioadă de timp sau chiar toată viața, chiar dacă  într-un fel sau altul ajungi să o reprimi. A o reprima nu înseamnă a o face să dispară, ci înseamnă că o treci într-un plan mai îndepărtat al minții tale față de cel conștient, adică in inconștient, care face parte tot din tine și mintea ta și care mai târziu poate să iasa la suprafață sub forma unei boli, a coșmarurilor sau a unei tulburari psihice.

Doliul este omniprezent in viața noastră așa cum moartea face parte ca și nașterea din firescul vieții. Mai devreme sau mai târziu, toți ajungem măcar o dată în viața noastră să experimentăm starea de doliu.

Iată, chiar vremurile pe care le trăim noi în prezent ne arată că pierderea celor dragi face parte că vrem sau nu, din viața noastră.

Pandemia actuală în urma răspândirii virusului Covid 19 adaugă o cauză temporară nouă de deces la cele deja existente și deja cunoscute ca bolile imbatrânirii, bolile grave în fază terminală, accidentele etc.

În primă fază de la aflarea decesului cuiva drag sau despărțirii de cineva cu care ai stat mai mulți ani și de care ai apucat să te atașezi, te poți afla într-o stare de șoc. Organismul tău funcționează pe mod automat, de supraviețuire. Este momentul în care se declanșează  starea emoțională a doliului care te va însoți de acum încolo pentru o perioada mai scurtă sau mai lungă de timp, in funcție de cât de atașat ai fost de persoana care te-a părăsit.

Poți să te manifești fie printr-o stare de agitație continuă, compulsivă, fie printr-o stare de absență, de aplatizare emoțională. În oricare dintre stări te-ai afla, este ceva normal, un comportament firesc, este modul organismului tău de a face față situației nou apărute și de a reacționa și a pune în funcțiune mecanisme inconștiente de aparare și adaptare cu care toți suntem dotați în mod natural.

Cu alte cuvinte, corpul tău este pus în fața unei situații noi care îl zdruncină din temelii, dar, fără să vrei în mod conștient, are și căi de a te ajuta să supraviețuiești.

Nu este interzis să plângi. Plânsul este chiar indicat. El este o descărcare firească si benefică a energiei sau tensiunii emoționale negative acumulate in urma suferinței. Este absolut normal sa-ți duci doliul manifestându-te prin plâns, inactivitate, lipsă de motivație, este normal să vrei să împărtășești cuiva dorul despre persoana iubită ce te-a părăsit.

Problema este insă, că cei din jurul tău nu te pot asculta la nesfârșit, nu-ți pot fi alături continuu pe de o parte fiindcă nu pot înțelege perfect prin ceea ce treci și pe de altă parte nu pot rezista fizic să o facă.

A fi în preajma cuiva care suferă în timpul doliului presupune un consum energetic considerabil. Persoana care este alături de cineva aflat într-o astfel de suferință este la rândul lui în suferință fără să știe, prin empatie și simpatie.

De multe ori putem pune în pericol de îmbolnăvire o astfel de persoană. De aceea, este indicat ca în măsura posibilităților să apelezi la un psihoterapeut în perioada doliului, căci el este persoana cea mai în măsură să te asculte activ, să te ajute în mod profesionist să treci cu bine prin dificila perioadă de suferință a doliului.

A apela la un psihoterapeut este o dovadă de responsabilitate față de cei dragi pe care altfel i-ai încărca mai mult decât pot duce cu suferința ta, mai ales dacă și ei își duc suferința lor în cazul în care și pentru ei cel plecat a fost o persoana importantă afectiv.

Astfel îi protejezi pe cei dragi și în același timp ai alături o persoană căreia i te poți destăinui și care pe lângă faptul că te ajută să ventilezi, să-ți descarci bagajul emoțional, îți poate da și răspunsuri la întrebările tale cât și metode care să te ajute să depășești încet, încet starea critică, să poți deveni funcțional.

Tu ești cel rămas în viață. Asta înseamnă că este necesar să redevii funcțional în primul rând pentru tine, căci trebuie să-ți continui munca pentru a te susține financiar, să te îngrijești și să te menții prezent din punct de vedere social, chiar și la un nivel minim.

In al doilea rând trebuie să fii funcțional pentru cei pe care îi ai în grijă sau care depind de tine: copii, părinți, partener de viață, adică persoanele importante pentru tine în continuare.

Știu că cel puțin în primul an este extrem de greu să funcționezi normal, știu că îți vine continuu să plângi sau să lași totul baltă, să nu mai ieși din casă, să renunți la serviciu sau să te izolezi complet. Toate aceste porniri sunt absolut normale dar pentru ca ele să nu devină exacerbate și să te pună pe linie moartă, ai nevoie de cineva care să te asculte când îți vine mereu să vorbești despre cel plecat sau pe umarul căruia să plângi. Poate fi cineva din anturajul foarte apropiat sau cineva care ține foarte mult la tine, dar el nu va putea să o facă la nesfârșit, căci și el trebuie la rândul lui să fie funcțional și nu îți poate da la nesfârșit din energia lui, tu fiind in acel moment un adevărat aspirator de energie.

Add Comment