Gestionarea durerii acute în situații de urgență | MindExperience

Societatea Europeană pentru Medicină de Urgență (EUSEM) a publicat în 2020 un update la ghidul de practică clinică privind gestionarea durerii acute în situații de urgență, pe care îl vom discuta în articolul de față.1 Durerea ușoară până la severă în secția de urgență (DE) și în mediile pre-spitalicești se poate trata cu o gamă largă de agenți analgezici.

Gestionarea adecvată a durerii acute poate fi obținută de obicei cu oxid de azot (nitric). Acesta  are o istorie lungă de utilizare și efectul lui este caracterizat printr-un debut foarte rapid și un efect analgezic puternic care de asemenea dispare rapid . Mai mult, oxidul de azot nu maschează leziunile și nu au fost observate evenimente adverse semnificative (AE) în asociere cu autoadministrarea acestuia de către pacienți. La noi în țară utilizarea oxidului nitric are alte indicații aprobate. 1

Utilizate frecvent în cazurile de durere acută ușoară până la moderată, paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt opțiuni bune pentru gestionarea durerii ușoare până la moderate în situații de urgență. Cu toate acestea, există o asociere între AINS administrate sistemic și o serie de evenimente adverse ​​grave. Mai mult, furnizorii de asistență medicală ar trebui să evite administrarea de AINS pacienților vârstnici sau persoanelor cu probleme renale. În plus, sângerările gastro-intestinale și hipertensiunea arterială necontrolată sunt contraindicații pentru utilizarea AINS. 1

Deși are efecte antiinflamatorii minime, s-a dovedit că metamizolul este eficace în reducerea durerii în colicile renale și în pancreatita acută. 1 Cu toate acestea, folosirea metamizolului  este asociat cu agranulocitoza (eveniment advers care pune viața în pericol), și de aceea, a fost interzis în unele țări, în timp ce altele au restricționat utilizarea acestuia (în România este disponibil doar cu rețetă).

Pentru durerea moderată până la severă opioidele pot fi administrate în camera de gardă și spitale printr-o gamă considerabilă de căi. Asociate cu evenimente adverse care includ greață și depresie respiratorie, acestea trebui utilizate în conformitate cu protocoalele instituției și procedurile de monitorizare. 1 Utilizarea opioidelor este supusă unui regim strict în România.

Administrată la doze mici, ketamina este un analgezic eficient care poate economisi opioide. Pacienții pot beneficia de angajarea intranazală a agentului atunci când accesul intravenos (IV) se dovedește dificil, eficacitatea ketaminei intranazale fiind comparabilă cu cea a fentanilului intranazal la copii. La noi în țară ketamina se folosește în anestezie și controlul durerii, dar are un regim de utilizare forte strict. Indicaţii speciale în care ketamina este indicată în monoterapie sau în asociere:

  • intervenţii deosebit de dureroase (de exemplu schimbarea pansamentului la pacienţii cu arsuri);
  • proceduri neurodiagnostice ( cum ar fi pneumoencefalograma, ventriculograma, mielograma);
  • endoscopie;
  • anumite intervenţii oftalmologice;
  • intervenţii chirurgicale şi proceduri diagnostice asupra dinţilor, gurii sau gâtului;
  • intervenţii otorinolaringologice;
  • intervenţii ginecologice extraperitoneale;
  • intervenţii asociate inducerii travaliului şi cezariană;
  • intervenţii în ortopedie şi traumatologie;
  • anestezia la pacienţi cu hipotensiune arterială şi stare de şoc, având în vedere efectele cardiorespiratorii ale ketaminei;
  • când se recomandă administrarea intramusculară (de exemplu la copii).

Un agent bine tolerat, care oferă analgezie rapidă și eficientă, metoxifluranul poate fi administrat rapid, oferind o punte către alte analgezice. De exemplu, folosind inhalatorul portabil, pacienții se pot autoadministra cu ușurință metoxifluran în timp ce se stabilește accesul IV pentru alte medicamente. 1 La noi, acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare și are ca indicație analgezia de urgență a durerii moderate până la severe la pacienți adulți, conștienți, care se prezintă cu traumatisme și durere asociată. Metoxifluranul trebuie auto-administrat sub supravegherea unei persoane instruite în administrarea acestuia, medicului, asistentei medicale sau paramedicului, utilizând dispozitivul de inhalat.

Cu eficacitate analgezică dovedită în camera de gardă, blocurile nervoase se caracterizează printr-un risc scăzut de EA și pot economisi opioide. Cu toate acestea, administrarea necesită proceduri complexe și invazive. 1

Dovezile care susțin utilitatea analgezică a lidocainei în urgență și camera de gardă sunt în prezent limitate. 1

 

Referințe selective:

  1. Clinical Practice Guidelines on Emergency Pharmacologic Acute Pain Management (EUSEM, 2020) – Medscape – Nov 17, 2020.

Add Comment